Aquest meteorit indica que hi ha aigua a la Lluna

arrodonim_verd   Es troba moganita en un meteorit lunar

Un equip d’investigadors japonesos liderat per M. Kayama ha estudiat 13 meteorits d’origen lunar que van ser trobats en una zona desèrtica al nord d’Àfrica. La investigació ha portat un resultat sorprenent: han pogut identificar un mineral anomenat moganita, que només es forma en la presència d’aigua. El descobriment reforça la idea que, encara que no la vegem, en el satèl·lit terrestre podria haver-hi aigua.

longsuspecte

Figura 1: Secció del meteorit lunar investigat, anomenat NWA 2727. Credit: M. Kayama.

Es tracta de la primera vegada que es troba moganita en meteorits d’origen lunar. Els investigadors afirmen que aquest mineral es podria haver format com a conseqüència del procés d’evaporació d’aigua exposada a la radiació solar.

 

arrodonim_verd   La moganita i l’aigua

Segons explica l’investigador Kayama, la moganita és un cristall de diòxid de silici (SiO2). «A la Terra es forma com un precipitat quan l’aigua alcalina (que inclou SIO2) s’evapora sota condicions de pressió alta», explica l’investigador. És per aquest motiu que l’existència de moganita en el meteorit lunar indica la presència d’aigua en el nostre satèl·lit.

En el mateix meteorit s’han pogut identificar altres fases de diòxid de silici, com la stishovita i coesita, que es formen sota altíssimes pressions. Això indica que la formació d’aquests minerals podria ser deguda a un impacte d’un meteorit.

 

 

arrodonim_verd   Qui i com s’ha investigat?

L’equip d’investigadors que ha realitzat l’estudi és un equip interdisciplinar format per científics de diferents països, entre els quals Japó, Alemanya i Xina. Els investigadors van analitzar 13 meteorits lunars trobats al nord d’Àfrica. Per tal de descobrir-ne la composició química i l’estructura cristal·lina dels minerals, els investigadors van utilitzar diferents tècniques d’anàlisi, com ara la difracció de raigs X, l’espectroscòpia Raman i la microscòpia electrònica.

moganite_raman

Figura 2: A l’esquerra, imatge miscroscòpica del meteorit on s’indiquen els punts on s’han mesurat els espectres Raman que es mostren a la dreta.

 

 

arrodonim_taronja L’article original de la investigació:

«Discovery of moganite in a lunar meteorite as a trace of H2O ice in the Moon’s regolith»
Kayama, Mashiro et al.

Science Advances  02 May 2018: Vol. 4, no. 5, 4378. DOI: 10.1126/sciadv.aar4378

http://advances.sciencemag.org/content/4/5/eaar4378

 

arrodonim_taronja Preguntes per a pensar una mica més

1. Per què creieu que pot ser important saber si a la lluna hi ha aigua?

2. La notícia explica que la moganita és una «fase» del diòxid de silici. Què vol dir això? El diòxid de silici té altres fases? Quines són?

3. Pel que veiem a la imatge de microscopi i als espectres Raman, la composició de la roca no és homogènia. Quines roques coneixeu que no tinguin una composició homogènia?

 

arrodonim_taronja Proposta didàctica: com s’investiguen els minerals?

Conèixer la composició química i l’estructura cristal·lina dels minerals és, en general, una tasca complicada. La notícia parla de tècniques d’investigació dels minerals, com la difracció de raigs X, l’espectroscòpia Raman i la microscòpia electrònica. Us proposem que escolliu una d’aquestes tècniques i busqueu informació, per tal de poder respondre les següents preguntes:

  • Expliqueu el principi de funcionament de la tècnica
  • Expliqueu quina informació proporciona la tècnica
  • Expliqueu amb quins materials s’utilitza
  • Expliqueu com és l’equip experimental necessari per a utilitzar la tècnica.

 

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s