Els astronautes ens ajuden a saber com il·luminar el menjador de casa

Gràcies als astronautes i als satèl·lits, sabem quin aspecte té el nostre planeta durant la nit. Des de l’espai es poden veure imatges de les ciutats en què, gràcies a la il·luminació dels carrers, es reconeixen perfectament els diferents indrets. Doncs bé, gràcies a aquestes imatges i a estudiar amb gran precisió el tipus de llum amb què s’il·luminen les diferents zones de les ciutats s’ha realitzat un estudi que relaciona la il·luminació nocturna amb el risc de patir càncer. Concretament, l’estudi ha observat una associació entre nivells elevats d’exposició a llum blava durant la nit i major risc de patir càncer de mama i de pròstata.

Com s’ha realitzat l’estudi?

La recerca s’ha realitzat analitzant dades mèdiques de més de 4.000 persones d’entre 20 i 85 anys d’onze comunitats autònomes espanyoles. Es va tenir en compte el tipus de llum amb què aquestes persones il·luminen casa seva i, en el cas d’habitants a Barcelona i a Madrid, també es va poder tenir en compte la il·luminació dels carrers. Per a fer-ho, es van utilitzar fotografies de les ciutats realitzades des de l’Estació Espacial Internacional, com la que s’observa en la Figura 1. En els resultats obtinguts a les dues ciutats s’observa que els participants exposats a nivells més alts de llum blava tenen entre 1,5 i 2 vegades més risc de patir càncer de mama i de pròstata, respectivament, comparat amb la població menys exposada.

bcn_night

Figura 1: Foto nocturna de la ciutat de Barcelona utilitzada en l’estudi de ISGlobal

La melatonina i el cicle circadià

L’estudi l’ha realitzat un equip internacional sota la direcció de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal). Segons el coordinador del projecte d’investigció, Manolis Kogevinas, «hi ha evidències que apunten a una relació entre el treball nocturn exposat a la llum artificial, que implica disrupció del ritme circadià, i els càncers de mama i de pròstata. En aquest estudi volíem esbrinar si l’exposició a la llum durant la nit a les ciutats pot tenir alguna influència en l’aparició d’aquests dos tipus de càncer”. Altres estudis anteriors ja van concloure que l’exposició a la llum blava altera la producció de melatonina. Aquesta hormona participa en diferents tipus de processos cel·lulars, i està directament relacionada amb el control del son.

La llum blava

La llum blava ha pres especial rellevància en els darrers anys degut a la generalització de l’ús de LED per a la il·luminació i l’expansió dels dispositius mòbils amb grans pantalles. La llum emesa per aquests dispositius barreja diferents longituds d’ona, però conté una part important de llum d’espectre blau, tal i com es pot veure en la Figura 2.  Les bombetes incandescents antigues, en canvi, emetien un espectre continu sense pics, amb més intensitat per a longituds d’ona més llargues.

espectre_LED

Figura 2: Espectre de llum emesa per un LED blanc. A l’eix horitzontal, s’hi indiquen les diferents longituds d’ona de la llum.

Referències:

[1] García-Saenz A et al., Evaluating the association between artificial light-at-night exposure and breast and prostate cancer risk in Spain (MCC-Spain study). April 2018. DOI:10.1289/EHP1837. Environmental Health Perspectives

Activitats per a treballar la notícia a l’aula:

  1. Breu investigació sobre l’estació espacial internacional. Què és? Quan es va crear? Quina és la seva trajectòria? Quines són les seves funcions?
  2. La notícia parla del cicle circadià i de la melotonina. Busca informació sobre la relació entre ells i explica perquè creus que l’exposició a la llum blava a la nit pot ser perjudicial però en canvi no ho és durant el dia.
  3. En la figura 2 hi ha un espectre de la llum emesa per un LED blanc. Observa que l’espectre presenta un pic estret i un pic ample. Llegeix quina és la longitud d’ona d’aquests pics i busca informació sobre a quin color correspon la llum del pic estret i del pic ample.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s