L’aigua que bevem conté plàstic?

Un dels materials que és més versàtil i que compta amb més aplicacions és el plàstic. El plàstic ha revolucionat molts aspectes de les nostres vides: des del disseny d’objectes tecnològics fins a joguines o màquines industrials. Però un dels móns en què el plàstic és un material sense rival és en el dels envasos. Molts dels envasos que utilitzem actualment estan fabricats amb aquest material, com per exemple les ampolles d’aigua. Ara bé, com afecta a l’aigua el fet de ser envasada en una ampolla de plàstic?

bottle-2032980_1920

Figura 1:  El consum d’aigua embotellada s’ha duplicat en els darrers 8 anys

Un estudi recent de la universitat de Nova York ha comprovat que hi ha petits trossos de plàstic que contaminen l’aigua envasada venuda arreu del món. Per a l’estudi, els investigadors van fer experiments amb més de 250 ampolles d’aigua, de diferents països i de diferents marques. El plàstic va aparèixer en 93 de cada 100 ampolles!

Les partícules de plàstic presents a l’aigua envasada són de diferents mides. Per cada litre d’aigua envasada, els investigadors han trobat, en mitjana, 10 partícules de plàstic «grans» (més amples que un cabell), i unes 300 partícules més petites. Aquestes xifres són la mitjana, cal destacar que en algunes ampolles els investigadors han trobat moltes més partícules de plàstic: fins a milers de partícules per litre!

microscopi

Figura 2: Mostra d’aigua amb microplàstics de sis tipus de polímers diferents, tenyits amb Nil Vermell (Font: Ref. 1)

Per a realitzar aquest estudi, els investigadors han utilitzat un tècnica que consisteix en «tenyir» l’aigua amb un tint anomenat Nil Vermell. Aquesta substància és absorbida pels polímers (plàstics), i té una emissió de llum fluorescent quan és il·luminada amb llum de longituds d’ona específiques. La imatge que s’obté permet identificar els trossos de microplàstic en un microscopi (vegeu Figura 2). L’ús del tints fluorescents com el Nil Vermell permet detectar partícules molt més petites que el que s’havia investigat en estudis anteriors.

Aquest estudi fa necessari seguir investigant per a saber si aquestes quantitats de plàstic poden ser perilloses per a l’ésser humà i la seva salut.

 

Referències:

[1] Mason, S A et al. SYNTHETIC POLYMER CONTAMINATION IN BOTTLED WATER. State University of New York at Fredonia, Department of Geology & Environmental Sciences 

[2] Maes, T. et al. A rapid-screening approach to detect and quantify microplastics based on fluorescent tagging with Nile Red. Sci. Rep. 7, 44501; doi: 10.1038/srep44501 (2017).

 

Activitats per a treballar la notícia a l’aula:

  1. Segons l’estudi, quines són les marques d’aigua embotellada que contenen més partícules de plàstic? Pots buscar informació a la referència [1].
  2. Segons l’estudi, quins són els tres tipus de plàstic més abundants a l’aigua embotellada? Quina diferència hi ha entre ells? Pots buscar informació a la referència [1].
  3. Busca informació sobre altres estudis existents que estudiïn la qualitat de l’aigua. En quines variables es fixen? Quins aspectes són més importants per a determinar la qualitat de l’aigua?
  4. Investiga quins són els possibles riscos per a la salut d’una gran ingesta de plàstic.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s