Activitat: El diòxid de carboni a debat

Aquesta és una activitat pensada per a reflexionar sobre les conseqüències de l’activitat humana a la natura. Consisteix en una recerca d’informació sobre el CO₂ i la influència de la seva emissió al medi, i en una posterior confecció d’una representació gràfica.

1a part: Plantejament

Fa uns mesos el diari Ara va publicar una notícia en què feia balanç de l’evolució de les emissions de CO₂ a Catalunya. La notícia alertava sobre el fet que les emissions han deixat de baixar.

titular

La notícia dona detalls d’algunes de les dades que s’han conegut recentment, referents a l’any 2015. A partir del que explica la notícia i del que diuen moltes persones, sembla clar que l’emissió de CO₂ a l’atmosfera té conseqüències negatives per al medi ambient. Però, en sabem el motiu? Sabem el possible abast que podrien tenir aquestes conseqüències?

grafics

Gràfics que recullen les dades d’emissions de  CO₂ dels darrers anys. (Font: Diari Ara)

 

 

2a part: Recerca d’informació

  1. El  CO₂ és una substància important per diferents processos biològics. Busqueu informació sobre les seves funcions i descriviu la seva rellevància en els ecosistemes del planeta.
  2. Algunes reaccions químiques de gran rellevància tecnològica, com ara la combustió, tenen com a producte de reacció el CO₂ . En quin tipus de sectors econòmics o industrials creieu que es produeix de manera més abundant el diòxid de carboni?
  3. Molts països del món han fet acords per a disminuir les emissions de CO₂. Tanmateix, aquests acords en molts casos no s’estan complint. Quines són les emissions de CO₂ a les diferents zones del món? Per què creieu que no es compleixen els acords climàtics?
  4. Una de les funcions del CO₂ a l’atmosfera és mantenir constant la temperatura de la terra. Cerqueu informació per a entendre en què es basa aquest fenomen.
  5. Busqueu informació sobre l’evolució de la temperatura al planeta. Què creieu que passarà en el futur si no s’aturen les emissions de CO₂ ? Penseu tres conseqüències concretes d’aquest fet.

3a part: Acció

A partir de tota la recerca que heu fet, cal que passeu a l’acció i que compartiu el que heu descobert. En primer lloc, feu una representació gràfica que reculli la interacció del CO₂ a la natura. Podeu incloure-hi els fenomens naturals i els artificials, així com els mecanismes de l’efecte hivernacle. Escriviu totes les reaccions químiques que calguin per a poder explicar millor els fenòmens! Aquesta representació gràfica pot ser en un mural a l’institut o bé fent una infografia i difonent-la per internet, com preferiu!

En segon lloc, feu-ne difusió! Expliqueu a les persones del vostre voltant el que heu descobert, parleu-ne a les xarxes socials!

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s